Sivut

perjantai 8. helmikuuta 2013

Arki-illan kahvihetkeen

Oli tulossa vieraita ja halusin tehdä jotain uutta ja erityisen hyvää.
Vanha valkoinen reseptikansio pääsi ulos kaapista ja kappas, löysin yhden suolaisen piirakan ohjeen, jonka olen vuosia sitten leikannut talteen juuri tällaista hetkeä varten. Lisäksi reseptikansiosta löytyi veljeni antama kotitaloustunnilta saatu ohje porkkanaleivoksesta. Sitä hiukan muutellen sainkin oivallisia uusia kuppikakkuja. :)





 Broileri-parsakaalipiirakka

Pohja:

2 dl vehnäjauhoja 
1,5 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
150g margariinia
0,5dl vettä

Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää hiukan pehmennyt margariini nyppien jauhojen joukkoon. Kun margariini on nypitty tasaiseksi joukkoon, lisää vesi nopeasti joukkoon.
Voitele ja korppujauhota piirakkavuoka, painele taikina pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla ja paista noin 10 minuuttia 200 asteessa uunin alimmalla tasolla.

Pohjan ollessa uunissa on hyvä aika valmistaa täyte. :)

Täyte

250 g broilerinfileesuikaleita
1 (n.300g) iso purjo
1 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
1/2 dl Thai Sweet chilikastiketta
noin 200 g pakaste parsakaalia
1 suippopaprika
150 g juustoraastetta

Munamaito
3 kananmunaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
ripaus suolaa (halutessa pippuria)

Hienonna halkaistu ja huuhdottu purjo. Ruskista broilerisuikaleet öljyssä. Lisää joukkoon purjo. Mausta suolalla ja chilikastikkeella. Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia. Nosta pannu liedeltä ja anna jäähtyä.
Leikkaa suippopaprika renkaiksi.
Vatkaa munamaidon kananmunien rakenne rikki. Sekoita joukkoon ruokakerma ja maito, mausta suolalla. (Itse jätin allergian vuoksi pippurin pois.)
Ota esipaistettu pohja uunista. Levitä pohjan päälle broileri-purjoseos, parsakaalit ja paprikarenkaat. Kaada päälle munamaito ja ripottele juustoraaste pinnalle.
Paista piirakkaa vielä 200 asteessa uunin alimalla tasolla noin 35 minuuttia. Piirakka on valmis, kun pinta on hiukan saanut väriä ja täyte hyytynyt.
Anna piirakan vetäytyä hetken aikaa.
Maistuu paremmalta lämpimänä ja sopii loistavasti myös salaatin kanssa lounaaksi.

VINKKI!!! Meillä usein jää juustopalasta inhottava jämä, joka on liian paksu leivän päälle tai liian ohut höylättäväksi. Itse pakastan nämä jämäpalat ja käytän niitä aina tarvittaessa piirakoissa tai ruoan laitossa. Sulaneet juustopalat on helppo raastaa raasteeksi ja hyödyntää. Tässäkin piirakassa olen käyttänyt tätä menetelmää. :)


Porkkanakuppikakut

noin 15 kpl

2 kananmunaa
1½ dl sokeria
100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
½ tl kanelia
n. 1½ dl porkkanaraastetta
½ dl maitoa

Kuorrute
400 g Philadelphiajuustoa (mikä tahansa maustamaton tuorejuusto käy)
150 g tomusokeria
50 g margariinia
4 tl vaniljasokeria
nonparelleja ja keltaista pastaväriä

Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen pehmeä margariini.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi taikinaan.
Kuori porkkanat, raasta ne ja lisää taikinan joukkoon.
Jaa taikina muffinsipellillä oleviin vuokiin.
Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.
Anna muffinsien jäähtyä ennen kuorrutteen laittoa.

Sekoita kuorrutteen aineet keskenään. Lisää viimeiseksi tippa keltaista pastaväriä. (Pastavärin voi jättää myös pois, tällöin kuorrute jää valkoiseksi.) Itse puolitin kuorrutteen ja laitoin toisen osan oranssiksi ja toisen keltaiseksi.
Laita kuorrute pursotinpussiin, jossa tylla on valmiina ja pursota renkaiksi reunalta aloittaen.

Koristele halutessasi nonparelleilla.
Tällainen työväline setti löytyy minulta kaapista, jota käytän aina kuppikakkujen koristelussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti