Sivut

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Anoppi 50-vuotta


Blogin kirjoittaminen on jäänyt hetkeksi. Johtuneenko siitä, että ihana kesä ja ulkoilma on valloittanut tämän leipojan sydämen.
Mutta leipominen ei kuitenkaan ole unohtunut. Sen vuoksi nyt tuleekin urakalla ohjeita ja päivitystä. :)

Onnea ihanainen anoppi! 50 on hieno luku!!

Oli suuri ilo ja kunnia saada anopilta pyyntö, voisinko mahdollisesti leipoa hänen 50-vuotis juhliinsa kakut. Myöntävää vastausta ei kauaa tarvinnut miettiä ja samalla muita tarjoiluehdotuksia rupesi pulppuilemaan mieleeni.
Miltä kuulostaisi mansikka-vaniljarahkakakut.. entäs pistaasi-, sitruuna-, ja suklaamarengit.. kaipaisiko suolainen tarjottava kaveriksi leipätikkuja.
Tästä voittekin jo arvata mitä juhlien edeltävinä päivinä on meidän keittiössä puuhailtu kesäkuun helteistä huolimatta.


Juhlien tarjoilu koostui ensin kevyestä, mutta ruokaisasta tarjottavasta. Koska juhlat olivat kesäkuun lämpimänä päivänä, oli jälleen syytä miettiä mikä on ehdoton EI pilaantumisen takia. Anoppi oli järjestänyt tarjottavaksi keväistä perunasalaattia uusista perunoista, vihreää perussalaattia, kylmäsavustettua lohta ja kylmänä tarjoiltavaa porsaan sisäfilettä. Patongin kaveriksi lupauduin leipomaan juustoisia leipätikkuja. Ohjeen olen noin kymmenisen vuotta sitten saanut omalta äidiltäni ja siitä on ollut monissa juhlissa hyötyä. :)

Juustoiset leipätikut

noin 40 kpl
1,5 dl vettä
1/2 hiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 kananmuna
1 dl emmental juustoa raasteena
5-6 dl vehnäjauhoja

Hiivan sekoitin kädenlämpöiseen veteen, johon lisäsin suolan, sokerin ja juustoraasteen. Vehnäjauhot lisäsin pienissä erissä, jonka jälkeen lisäsin kananmunan. Lopuksi vielä tilkka öljyä.
Annoin taikinan kohoa tuplaksi.
Paloittelin taikinasta noin 40 palaa, jotka pyörittelin kynän paksuisiksi pötköiksi.
Asettelin tikut pellille leivinpaperin päälle (pienet raot jätin), voitelin vedellä ja ripottelin pinnalle seesamin siemeniä.
Paistoin tikut uunin keskitasolla noin 25 minuuttia 175 asteessa.


Kahvipöydän tarjottavat olikin sitten kokonaan minun vastuullani.
Kahvin kaveriksi tarjolla oli sitruuna-, suklaa- ja pistaasimarenkeja. Pistaasimarengit osoittautui vieraiden suosikeiksi. Lisäksi tarjolla oli raikasta ja kevyttä mansikka-vaniljarahkakakkua. Kehuja ilman ei jäänyt tämäkään herkku.

Marengit

yhdestä taikinasta noin 30-40 kpl

3 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria

50g suklaarouhetta tai 50g murskattuja pistaaseja tai 2rkl sitruunan mehua

Vaahdotin valkuaiset niin, että kulhon ympäri kääntäessä vaahto pysyi pohjassa. :)
Sokerin lisäsin vähitellen voimakkaasti samalla vatkaten. Vaahdottamista jatkoin niin kauan kunnes valkuaisvaahto oli kiiltävää ja tasaista.
Viimeisenä sekoitin varovaisesti puuhaarukalla rouhitun suklaan/murskatut pistaasit/sitruunan mehun.

Massan voi halutessaan myös värjätä pasta- tai elintarvikevärillä. Itse jätin värin kokonaan pois.

Laitoin marenkimassan mursotin pussiin, jossa oli tylla. Pursotin pieniä marenkeja pellille leivinpaperin päälle. Marenkien väliin on hyvä jättää pieni väli, koska marengit turpoavat hieman paistuessaan.
Paistoin marenkeja 125 asteessa uuni keskitasolla noin 40 minuuttia. Marenkeja on hyvä välillä kurkkia paiston aikana, ettei ne pääse palamaan.

Marengit saivat paljon kehuja juhlissa, eikä yhtäkään marenkia jäänyt kotiin tuomiseksi. Marengit ovat loistava pieni makea ja loistavia helle säälläkin. Ne säilyvät nimittäin ilmatiiviissä rasiassa huoneenlämmössä.

Mansikka-vaniljarahkakakku

Ohje on yhteen valmiiseen kakkuun. Juhlia varten valmistin kuusi kakkua yhteensä. Kakut oli helppo valmistaa irtopohjavuokiin kotona ja kuljettaa huoletta juhlapaikalle kylmään. Koristelu kävi nopeasti juhla-aamuna paikan päällä.

Pohja
15 kpl Digestive keksejä
100 g voita

Täyte
8 kpl liivatetta
½ dl vettä
2½ dl kuohukermaa
500 g vaniljarahkaa
1 tl vaniljasokeria

Kiille
3 dl mansikkakeittoa
4 kpl liivatetta

Koristelu
taloussuklaata
valkosuklaata

Pohjan valmistin murskaamalla keksit, sulattamalla voin ja sekoittamalla nämä yhteen.
Irtopohjavuoan pohjalle laitoin leivinpaperin, painelin keksiseoksen tasaiseksi pohjalle ja laitoin jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytteen valmistuksen aloitin laittamalla liivatteet kylmään veteen likomaan. Vaahdotin kuohukerman, jonka joukkoon lisäsin vaniljarahkan ja vaniljasokerin. Lopuksi kiehautin veden ja sekoitin joukkoon pehmenneet liivatteet. Kun liivatevesi oli hieman jäähtynyt, sekoitin sen kerma-rahkaseokseen varovaisestin.
Jääkaapissa olleen pohjan otin ulos ja kaadoin täytteen pohjan päälle. Annoin täytteen hyytyä jääkaapissa noin kuusi tuntia. Tietenkin parempi olisi, jos täyte saisi hyytyä rauhassa yön yli jääkaapissa.

Kiilteen valmistusta varten laitoin jälleen liivatteet kylmään veteen pehmenemään.
Kiehautin 1 dl mansikkakeitosta kattilassa, lisäsin pehmenneet liivatteet ja sekoitin hyvin. Otin kattilan pois liedeltä ja lisäsin loput 2 dl mansikkakeittio kattilaan. Hetken sekoittelun jälkeen kaadoin kiilteen kakkutäytteen päälle. Koska valmistin kaikki juhliin tarvittavat kakut saman päivän aikana, sai kiille hyytyä rauhassa seuraavaan päivään.

Koristelua varten sulatin tumman taloussuklaan ja levitin sen pellille leivinpaperin päälle.
Sulatin myös valkosuklaan, jonka pursotin lopuksi tumman suklaan päälle raitoina. Suklaan annoin myös jähmettyä yön yli. Koristelu oli helppoa seuraavana päivänä juhlapaikalla, kun jähmettyneen suklaan pilkkoi sopiviksi paloiksi ja asetteli kakkujen reunoille. Kakut olisi voinut jättää ilmankin tätä reunakoristelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti