Sivut

maanantai 31. joulukuuta 2012

Jouluaaton herkkuja

Jouluaaton herkkuihin kuuluu hyvinkin perinteisen ruoat.
Tapanani on ollut tehdä laatikot ja joululimppu itse. Myös lahjaksi monesti leivon joululimppuja ja tietenkin joulumakeisia.
Perinteeksi on myös tullut jälkiruoka, joka on joka vuosi erilainen.





Joululimppu

                                               3 kappaletta

7½ dl piimää
50 g hiivaa
1 dl siirappia
1 rkl suolaa
1½ tl fenkolia
1½ tl anista
½ tl pomeranssinkuorta
n. 8 dl ruisjauhoja
n. 8 dl vehnäjauhoja

Voiteluun: n. 1/4 dl siirappia
n. 1/4 dl vettä

Lämmitä piimä käden lämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon.
Lisää siirappi ja hienonnetut mausteet. 
Alusta jauhot taikinaan vähitellen ja kotoha taikina kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta kolme limppua. Anna kohota hyvin.
Pistele limput varovasti.
Itse laitoin pienen osan taikinaa sivuun ja tein piparkakkumuoteilla limppujen päälle tähtikuvioita.
Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin ½ tuntia.
Voitele paistamisen loppupuolella siirappivedelle ja toisen kerran heti uunista ottamisen jälkeen.

Hyvää on!


Näiden ihanien joululimppujen lisäksi valmistin itse joulumakeisia joulutervehdyksen muotoon.

Jääsuklaa

                                                            noin 65 kpl

250 g valkosuklaata
125 g kookosrasvaa
1/4 dl tomusokeria

Paloittele suklaa. Laita suklaa, rasva ja tomusokeri kulhoon ja sulata vesihauteessa.
Sekoita tasaiseksi.
Jaa sulasuklaaseos konvehtivuokiin ja anna kovettua viileässä.
Säilytys jääkaapissa.

Tämä on loistava makeanhimoon. Ei tarvitse montaa suuhunsa laittaa, kun on kiitos!

Kookos-pähkinäpalleroiset

                                                                    noin 70 kpl

100 g kookoshiutaleita
500 g mantelirouhetta
2 rkl vaniljasokeria
250 g fariinisokeria
200 g voita

Pyörittelyyn 100 g kookoshiutaleita

Laita kookoshiutaleet ja mantelirouheet leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä rouhetta muutamia kierroksia ja kaada seos kulhoon.
Sekoita sokerit ja pehmeä voi kulhoon.
Kaada kerros kookoshiutaleita lautaselle ja pyörittele seoksesta nokareita kookoshiutaleissa pyöritellen.
Jähmetytä jääkaapissa yön yli.
Säilytys jääkaapissa, säilyy noin 1-2 viikkoa.


Jouluaatton kahvipöydästä ei ole syytä unohtaa jälkiruokaa.
Raskaan ruokailun jälkeen kevyt jäädyke on todettu hyväksi.
Tänä vuonna se oli

Lakkajäädyke


200 g vaniljarahkaa
2 dl lakkahilloa
2½ dl kuohukermaa
1 rkl sokeria

Koristeluun mantelilastuja ja lakkoja

Sekoita vaniljarahka ja lakkahillo. Vatkaa kuohukerma ja mausta sokerilla.
Lisää kuohukerma rahkaseokseen.
Kaada seos vedellä huuhdeltuun vuokaan (1 l tilavuudeltaan), peitä foliolla ja pakasta yön yli.
Nosta jäädyke jääkaappiin pehmenemään noin 1 tunti ennen tarjoilua.
Kumoa tarjoiluastialle ja koristele lakoilla ja mantelilastuilla.


Näihin tunnelmiin ja näihin makuihin on hyvä lopettaa tämä vuosi.
Oikein hyvää uutta vuotta 2013 kaikille leipojille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti